SERVEI D’INFERMERIA EN SERVEIS RESIDENCIALS PER A PERSONES AMB DISCAPACITAT.

Servei d'infermeria SOMRIU-Consorci Sant Gregori

Al Complex Assistencial SOMRIU-Consorci Sant Gregori, atenem persones amb discapacitat intel·lectual i necessitat de suport extens o generalitzat que sovint presenten problemes associats de salut i múltiples trastorns vinculats a aquest diagnòstic.

La intervenció amb aquestes persones, sovint és complexa ateses les dificultats cognitives i comunicatives que, de vegades, no els permeten explicar que els hi passa. Les hipersensibilitats i hiposensibilitats associades al trastorn de l’espectre autista (TEA) que també poden presentar algunes d’aquestes persones, representen una dificultat afegida a l’hora de tractar-les.

La realització de proves, analítiques, cures, visites, etc.,  també es veu afectada per aquestes particularitats i per aquest motiu és imprescindible disposar de recursos que permetin fer valoracions del seu malestar o dolor al marge de la comunicació verbal.

El tipus d’atenció que oferim des del nostre servei a aquestes persones és integral i adaptat a les seves singularitats. No pot ser d’altra manera si a més tenim en compte que atenem persones en múltiples moments vitals, infants, joves, adults i en etapa d’envelliment.

Treballem des d’una vessant preventiva i holística* a partir del model d’Atenció Centrat en la Persona i sempre des del respecte i potenciació de les seves capacitats.

A més de dur a terme les tasques purament assistencials com ara atendre els problemes de salut aguts i crònics i les urgències, apliquem programes de prevenció i formem i donem suport als professionals d’atenció directa i a les famílies, sense oblidar altres tasques de gestió, coordinació, tramitació de documents, etc.

El treball en equip és imprescindible per poder oferir una bona atenció i és per això que ens organitzem com a equip multidisciplinari, treballant de forma coordinada amb metges i especialistes externs, així com la resta d’àrees i serveis de l’entitat com ara el servei de psicologia i psiquiatria, el servei de fisioteràpia, els professionals d’atenció directa, l’àrea social i de famílies i la resta d’àrees i serveis de l’entitat.

La tasca dels i les professionals d’infermeria en l’àmbit d’un complex  residencial per a persones amb discapacitat com ara el nostre, és poc coneguda.

Les persones ateses necessiten professionals preparats i preparades per poder atendre-les en les seves particularitats.

Seria bo que des de les facultats d’infermeria és contemplés una formació específica en l’atenció a la discapacitat intel·lectual ja que malauradament i com en molts altres aspectes, sovint no es tenen prou en compte les seves particularitats.

Holística.

Del grec holos (“tot” o “sencer”), fa referència a contexts i complexitats que es relacionen entre si en un entorn dinàmic
Relacionat amb l’holisme. Tendència que analitza els esdeveniments des del punt de vista de les múltiples interaccions que els caracteritzen. L’holisme suposa que totes les propietats d’un sistema no poden ser determinades o explicades com la suma dels seus components. En altres paraules, l’holisme considera que el sistema complet es comporta de manera diferent a la suma de les parts.
D’aquesta manera, l’holisme ressalta la importància del tot com quelcom que transcendeix a la suma de les parts, destacant la importància de la interdependència d’aquestes.

Dolors Batista Vilà. Responsable del Servei d’Infermeria.