Les Intervencions Assistides amb Gossos al Consorci Sant Gregori

El novembre del 2.013, després de moltes reunions i un treball conjunt dels equips directius del centre en col·laboració amb l’entitat CTAC Girona,  es va iniciar una nova experiència dins del Consorci Sant Gregori, les Intervencions Assistides amb Gossos. Ja feia mesos que el projecte s’estava cuinant dins dels despatxos, s’apostava per un projecte que generava il·lusió i es volia tenir tot ben lligat abans de treure’l a la llum, i com tothom sap, les coses ben fetes porten el seu temps.

La feina feta i el temps d’espera van valer la pena, doncs la resposta que varen tenir els familiars i tutors dels usuaris de la residència i centre de dia Els Roures va ser molt bona, ja que es van superar les expectatives i setze van ser els participants que es varen apuntar.

Des del primer dia, aquesta teràpia ha estat objecte de la curiositat de molts: residents, familiars i treballadors, que d’una manera o altra han volgut passar a saludar a aquests peluts nouvinguts. De seguida es preguntava qui havia vingut aquell dia, era en Pelut i la Xispa, o la Mona i la Menta, o potser en Pinxo i la Maia… La seva presència generava una expectativa il·lusionant, sobretot pels participants que ja esperaven el seu torn per poder interaccionar amb ells.

A mesura que les sessions es van anar succeint les intervencions assistides amb gossos començaven a forma part de la rutina de la residència i es començaven a observar canvis en els comportaments dels participants, transformant-se en millores en el seu funcionament físic, social, educatiu, emocional i/o cognitiu, depenent de les característiques de cadascun d’ells. Es va observar que la relació amb el gos anava més enllà del fet de ser un recurs motivacional i engrescador per a ells, sinó que s’havia creat un vincle emocional. Això feia que dins les sessions es poguessin veure millores en la seva autoestima, reduccions dels estats d’ansietat, increment del benestar físic i emocional, control de l’agressivitat, millores en la comunicació amb l’entorn, millores en el desenvolupament personal, estimulació multisensorial, foment de la mobilitat funcional, grans esforços per treballar les capacitats psicomotrius, i un llarg etcètera de beneficis i millores a nivell global.

Després de la primera experiència, el setembre del 2014, es van tornar a obrir les inscripcions i aquestes van tornar a superar totes les expectatives marcades, doncs amb la incorporació de la residència infantil i l’escola Joan Riu, es van superar la trentena de participants. Amb aquestes bones expectatives i amb la il·lusió i l’energia d’observar com el projecte creix cada dia, es seguirà treballant tot aquest curs perquè les Intervencions Assistides amb Gossos segueixin sent una eina que ajudi a millorar la qualitat de vida de tots els participants.

Gràcies a tot l’equip i a la confiança dels familiars i tutors dels residents, a dia d’avui, podem dir que veure en Pelut, la Xispa, la Fusta, la Maia i la resta de companys de quatre potes, movent-se pels jardins i passadissos del recinte no és tan sols una bona notícia sinó una realitat assentada dins del Consorci i esperem que en el futur puguin ser més les persones que es beneficiïn de les seves intervencions.